petek, 18. november 2011

Se splača?

Lani sem bila na faksu res pridna. No, saj sem vsako leto, ampak lani je bilo še posebej naporno. Ker smo bili v zadnjem letniku dodiplomca, so nam nafilali prvi semester čez vse meje. Na faksu smo viseli od jutra do večera, vsak teden natipkali vsaj eno seminarsko nalogo, izpiti so se kar vrstili. Ko smo končno lahko zadihali (kar se tiče izpitov), sem začela besno ustvarjati diplomsko nalogo. Tipkala sem kot nora, kupe knjig sem premetavala sem in tja, ugotavljala, kako mi bo uspelo v dobrem mesecu vse spraviti pod streho. No, pa mi je uspelo. Z veliko truda, volje, optimizma, s pomočjo mojih in, normalno, s pomočjo odlične in nadvse ažurne mentorice, ki mi je delo pregledovala čez noč. In svakinje, ki mi je nalogo zlektorirala v enem popoldnevu. Diplomirala sem z desetko in bila izredno pohvaljena. Aja, vmes so mi na naši območni enoti ZRSZ razglasili, da če junija diplomiram, s tistim mesecem izgubim tudi štipendijo. So potem v Ljubljani to zanikali in sem dobila izplačano do oktobra. V enkratnem znesku. In dejali, da naprej jo bom pa dobivala od Sklada za razvoj kadrov in štipendije. Al nekej takega. Odločba s te ustanove je prišla danes. Znesek me je milo rečeno razočaral. V prvem letniku podiplomca bom dobivala točno 100 € manj kot lani. So se mogoče stroški zmanjšali? Se je prevoz pocenil? So vsi moji dosedanji uspehi kar izginili? Očitno štartam z nule. Vedno bolj mi je žal, da sem tako hitela s to diplomo. Se mi zdi, da bi bilo veliko bolje, da bi vpisala absolventa in diplomirala septembra 2012, v tem primeru bi še celo leto prejemala 100 € višjo štipendijo, vmes bi lahko veliko delala preko študenta, mogoče našla celo kako delo v moji smeri, ki bi mi prineslo tako želene in nujno potrebne izkušnje, kam odpotovala ... skratka, uživala. Tako pa sem na slabšem s štipendijo, delam lahko manj, denarja imam posledično precej manj, uživam lahko manj, časa imam manj. No, bom pa prej magistrirala. Ampak, kdo bo to cenil? Bo kdo v prihodnosti upošteval moj trud in prizadevnost? Željo po čimprejšnjem končanju študija in hitri zaposlitvi? Verjetno ne. Ker ne bom imela izkušenj. Ki jih itak ne morem dobit, ker te že na razgovoru za študentsko delo vprašajo, če jih imaš. Ja, verjetno sem jih dobila - ne vem - med spanjem. Mogoče ko sem sedela na faksu? No ja. Nekako bo že. Upam. Ampak taka nestimulativna dejanja s strani naše (kao) preljube državice me pa res razp*zdijo. Se opravičujem izrazu. Tako zelo veliko se govori o tem, da je treba skrajšati trajanje študija in naše vlade se obupno trudijo za to. Vsaj one tako mislijo. So uvedli bolonjo, da do 7. stopnje prideš po 5 letih namesto po 4, če si tak kot jaz, sicer pa temu dodajmo še kaki 2 leti. Ti nižajo štipendijo, če greš študirat naprej. Gospodarstvu ne pustijo dihati, da bi se ustvarila delovna mesta, da bi mladi lažje dobili zaposlitev. In bi bili mogoče bolj motivirani hitro diplomirati.
Ah. Naj bo dovolj. Ampak moj sklep je, da če bi imela jajca in bi bila malo drugačna po značaju in karakterju, bi kmalu zapustila ta kos sveta.  Tako ga pa verjetno nikoli ne bom. In mi bodo po glavi srali ljudje, ki jih zadnje dni lahko vsak večer gledamo na TV. Ampak ljudje, če boste volili Janeza, potem se ne pritoževat, ker ste očitno proti kakršnikoli spremembi na vrhu. Ne rečem, da bi novosti kaj prida pomagale, ampak slabše je pa že težko. Ane?
Zdaj pa res - lep dan še naprej in naj bo vikend nepozabno sončen! ;)

2 komentarja:

Ana pravi ...

Boš videla da se splača!če ne prej pa potem ko boš imela zaradi magisterija višjo plačo. Sicer pa sem imela jaz podobno izkušnjo. Doštudirala sem v roku in se po diplomi prijavila na zavod za zaposlovanje. Ne pripada mi nobeno nadomestilo, kaj šele socialna pomoč. Groza, res. In potem se sprašujejo zakaj se študira v nedogled!?

PikaFlika pravi ...

Resnično upam, da se bo enkrat splačalo, ja. Ja obup, zakaj ti pa ne pripada nadomestilo?
Ma ne, ni jim jasno, zakaj je vedno več večnih študentov ...