ponedeljek, 2. april 2012

Voda

V naših krajih so zaloge pitne vode kritične. Komunala že več mesecev dnevno obvešča, naj z vodo skrbno ravnamo, da je prepovedano pranje avtomobilov in zalivanje vrtov. Saj mora biti vsakomur jasno, da če že več kot pol leta ni normalno deževalo, da vode ni, nima od kod bit. In jaz zadnje čase res vestno ravnam. Zapiram jo še medtem, ko žajfam roke. In slabo vest imam celo, ko zalivam moje rožice v stanovanju. Na  drugi strani pa obstajajo sosedje, predvsem tisti z bivše juge, ki se jim gladko in sladko je*e. En sosed pere avto, drug sosed zaliva vrt. Pa pride mimo treji in mu reče, da bo dobil kazen. In mu ta, ki pere avto, odvrne: "a ja da platim?" Ja, valda. Takim se itak ne zgodi nič. Lahko mu napišejo kazen, pa je ne bo plačal. Lahko mu stokrat razložijo, da vode primanjkuje. Pa kaj to njega briga? Avto pa ja mora biti čist. In tak odnos se potem odraža v še enem sporočilu za javnost. Poraba se v marcu - predvsem v naši občini - ni zmanjšala. Čisto nič. Jasno, premalo nas je takih, ki zadevo dejansko jemljemo resno. Ampak zagotovo JE resna. En večer prejšnji teden sem se v osmem nadstropju komaj stuširala, tako slabo je tekla voda. Hja, dokler bodo obstajali taki ljudje, kot so naši sosedje, toliko časa se ne bo nič spremenilo. Pa lahko uvajamo še toliko enih akcij, kot je npr. ura brez luči. Pa lahko še toliko obveščajo o tem, da vode zmanjkuje. Pa lahko še tolikokrat izvedejo akcijo Očistimo Slovenijo. Sizifovo delo. Kar eni dobrega naredijo/mo, drugi izničijo, uničijo. Tako to gre.
Upam, da pri vas voda normalno teče. In da z njo skrbno in varčno ravnate. In da jo vsak dan dovolj popijete. ;)
Voda je zakon!

2 komentarja:

Anita pravi ...

Mi imamo srečo in živimo v kotlini med dvemi hiribi, ki na srečo še vedno kar curljajo od vode.
Se pa opazi, da vsak dan malo manj curljajo.

Ampak vseeno tudi jaz pazim. No avta itak ne perem, vrta itak ne zalivam.
Da bi bili prihranki v gospodinjstvu večji, bi morai pa konkretno spremeniti življenje.

PikaFlika pravi ...

Ja saj meni tudi ni jasno, kako da ravno pri nas tako manjka vode. Ponavadi je bilo na Gorenjskem manj sušno kot drugje.

Za večje prihranke pa itak ja, že napeljave bi morale bit take, da bi se dalo vodo od umivanja npr. za splakovanje wcja porabit pa kaj takega. No ja, če vsaj malo pazimo, je pa le malo prihranka. Upam. Če ni vse skupaj bolj kot "plunc v morje".